September 1, 2021

Kdaj je viličarja smiselno najeti?

Včasih na delovnem mestu opravljamo razna dela, a lahko pride do tega, da nimamo ustreznega stroja oziroma pripomočka, da bi delo dokončali, oziroma, da bi ga sploh začeli. Sam nakup tega stroja seveda ne pride v poštev, saj gre za enkratno rabo in bi enostavno šlo za zelo slabo investicijo, če bi se podjetje odločilo za nakup. Za to je viličar pogosta izbira v obiki najema.

Najem viličarja je lahko ugodna rešitev

Najem viličarja je tako lahko včasih idealna izbira, ko želimo neke stvari le premakniti. Razne stroje, ki tehtajo malo preveč, da bi jih ročno dvigovali, ali pa kakšne druge stvari, ki so zelo težke.

Sam nakup viličarja se nam v teh primerih ne splača, saj gre za enkratno rabo. Najem je tako zares dobra odločitev, saj bomo za najem odšteli zares malo denarja in bomo lahko svoje delo mirno in brez večjih stroškov opravili.

Najem viličarja ne predstavlja previsokega stroška, zato je le ta priporočljiv vsem, ki viličarja potrebujejo le za en dan oziroma le za enkratno uporabo. Tako bomo mirno z minimalnimi stroški opravili delo.

Ročni viličar

Kdaj je prava izbira za najem ročni viličar?

Za številne transportne naloge na kratkih razdaljah je najbolj ekonomična in priročna rešitev ročni viličar. Ti so vam lahko v veliko pomoč v tesnih prostorih, saj je njihovo manevriranje enostavno, poleg tega pa je njihova nosilnost dokaj visoka, do 3 ton. Vsakodnevni premiki večje količine blaga in težkih bremen so zagotovo razlog, da ročni viličar nujno potrebujete, saj boste njegove prednosti s pridom izkoristili.

Številni viličarji imajo kromirane osi in drsne puše koles in spojev, kar zagotavlja gladko in tiho vleko ter potiskanje. Različne izvedbe ročnih viličarjev ne omogočajo transporta le standardnim evro paletam, ampak so primerni tudi za posebne palete. To omogočajo vilice, ki so po širini nastavljive, po dolžini so vam na voljo vse dimenzije do 2400 mm. V kolikor potrebujete blago v skladiščih tudi tehtati, potem je ročni viličar s tehtnico idealen, ker ima vgrajeno mobilno pripravo za tehtanje.

Kakovosten servis viličarja ne zajema le menjave tekočin in čistilcev

Vsi tisti, ki imate kakorkoli opraviti z viličarji, se zavedate, da so točnost, ažurnost ter strokovnost popravil ključnega pomena, še posebno, če je za vaše delo viličar nepogrešljiv. Pri nakupu ali najemu viličarja boste zagotovo seznanjeni z ukrepi v primeru okvar. Podjetja vam bodo nemudoma nudila servis viličarja, nekatera imajo celo potujoče delavnice opremljene z vsem potrebnim ročnim in električnim orodjem ter rezervnimi deli, da morebitne napake odpravijo kar na lokaciji okvare.

Če strokovnjaki ugotovijo, da je okvara vašega viličarja prezahtevna za odpravo na mestu samem, vam bodo zagotovili nadomestni viličar, vašega pa odpeljali v delavnico. Verjemite, da servis viličarja ne bo le menjava tekočin in čistilcev, ampak bo vanj vključeno še podmazovanje, kalibracija oz. nastavitve viličarja, čiščenje baterij, pregled in oprema elektro instalacij, skratka pregleda se celotni viličar in zapiše vse opravljene servisne storitve ter napake. Po končanem servisu ne bo manjkal še posvet z upravljalcem viličarja.

Paletni viličar je pogosta izbira

Ročni paletni viličar nam po nakupu lahko sestavi serviser ali pa ga s pomočjo navodil, sestavimo tudi sami. Ko ga sestavimo pa ga je potrebno dobro testirati, da se prepričamo ali pravilno deluje ali ne. Preizkusiti moramo delovanje vilic, kar naredimo tako, da ročaj zibljemo in tako poizkušamo postaviti vilice v različne položaje. Nato moramo preizkusiti še dvigovanje in spuščanje vilic, ki mora potekati brez težav. Ko nosimo tovor, se moramo prepričati, da ni pretežak. Le tako bomo lahko varno prepeljali želene palete na drugo stran skladišča. Tovor moramo seveda tudi pravilno naložiti. Nepravilno naložen tovor lahko povzroči nesreče in nezgode, ki jih bomo le stežka popravili.

Ročni paletni viličar upravljamo s pomočjo ročke. Ko je ročka v položaju za dvig, se morajo vilice dvigniti. Ko je ročka v položaju za spust, pa ase morajo vilice spustiti. Ko je ročka v prostem položaju pa lahko viličar premikamo kamor želimo. V tem trenutku se vilice ne bodo spustile ali dvignile.

Ročni paletni viličar bomo na tak način varno in pravilno uporabljali in s tem skrbeli predvsem za lastno varnost in življenje.

najem viličarja

Terenski viličar je za zahtevnejša dela

Terenski viličar se velikokrat uporablja pri težjih delih kot je npr. prekrivanje streh. Pri tem namreč potrebujemo dober pripomoček, s katerim bomo lahko brez težav dvigovali tovor na višje predele. Pri pokrivanju strehe pa je potrebno strešnike hitro in učinkovito prenesti na višino strehe, za kar potrebujemo terenski viličar, s teleskopsko roko.

Terenski viličar je odličen tudi zato, ker je zelo trden. Pri delu je učinkovit in hiter. Ker se običajno delavcem vedno mudi, jim terenski viličar omogoča, da je delo opravljeno v precej hitrejšem časovnem obdobju.

Terenski viličar morajo biti tudi telo okretni in se dobro znajti v različnih situacijah. Le malo terenskih viličarjev je resnično vsestransko uporabnih in zanesljivih.