April 15, 2021

Lesene igrače in oprema za otroke

Otroci potrebujejo prilagojeno opremo, saj so tudi med bolj zahtevnimi uporabniki. Če jih nimamo stalno pod nadzorom, hitro zagrizejo v svoje igrače, v usta nesejo tudi druge materiale, poleg tega pa na opremo ne pazijo kaj dosti. To pomeni, da moramo izbirati kakovostne izdelke, ki so posebej prilagojeni malčkom. Najbolj opazno to velja za igrače, pa tudi za preostalo otroško opremo. 

Ravno zaradi teh premislekov so zelo prljubljene lesene igrače, ki jih pogosto izbiramo predvsem za mlajše otroke. Čeprav imamo na voljo še mnoge druge materiale, je prav les pogosto najboljša izbira, ki se ponaša s širokim naborom edinstvenih prednosti v tej vlogi. Pričakujemo lahko, da bodo malčki s takšnimi igračami zelo zadovoljni, enako pa velja za drugi opremo, ki je prav tako posebej prilagojena tovrstnim uporabnikom. V otroški sobi navsezadnje potrebujemo kar nekaj kakovostne opreme, ki jo bodo otroci s pridom uporabljali. 

Pazimo pa še na to, da izberemo prilagojene izdelke, ki so res narejeni za otroke. Samo zato, ker gre za lesene izdelke, še ne pomeni nujno, da so varni za otroke. Les je lahko tudi nevaren material, zato posegamo po izdelkih višje kakovosti. Najboljše so lesene igrače, ki so dobro obdelane, da ne povzročajo kakšnih težav, seveda morajo biti tudi dovolj trpežne, da ne pride do poškodb. Običajno se uporabljajo mehkejše vrste lesa, ki se ne trstičijo in ne razpokajo, možna pa je še dodatna obdelava za boljši končni učinek.

Kakšne lesene igrače so na razpolago?

Igrače za otroke se izdelujejo iz vseh mogočih materialov, tako iz naravnih materialov kot iz umetnih mas. To pomeni, da imamo zelo široko izbiro, a nič manj možnosti ne bo, če se osredotočimo le na izdelke iz lesa. Še vedno je namreč ponudba zelo pestra, zato ne bomo prav nič prikrajšani. To je seveda zelo dobrodošlo za tiste, ki želijo svojim otrokom ponuditi privlačne igrače, ob tem pa skrbijo za njihovo dobrobit in varnost.

 

V lesenih različicah so na voljo praktično vse igrače, ki jih lahko dobimo tudi v drugih materialih. Predvsem za mlajše otroke so lesene igrače zelo priljubljene, saj je to material, ki ga lahko otroci brez skrbi tudi grizejo. Zato so leseni izdelki pravzaprav precej priljubljeni tudi kot darila za novorojenčke, a seveda ponudba še zdaleč ni omejena le na takšne izdelke.

Lesene igrače so na voljo v pestri ponudbi

Hitro lahko najdemo še celo vrsto drugih izdelkov iz lesa, ki se uporabljajo kot otroške igrače. Veliko izbire je med kreativnimi in didaktičnimi igračami, to so recimo kocke, razne sestavljanke in podobno. Prav tako so na voljo lesene igrače za domišljijsko igro, recimo figurice, živali, vozila, ceste … Tako se lahko otrok povsem vživi v svojo igro, ob tem pa ima na voljo atraktivne igrače, s katerimi bo gotovo zadovoljen.

Nadalje lahko najdemo unikatne igrače za otroke, ki jih lahko oblikujemo iz lesa. To so zelo posrečeni izdelki in nadvse primerni kot darila. Veliko ponudbe je med večjimi izdelki, tako med unikati kot med serijsko izdelanimi igračami. Omeniti gre lesene gugalnike, značilni so tudi leseni poganjalci, ki so v zadnjih letih zelo priljubljeni.

Lesene igrače kot alternativa izdelkom iz drugih materialov

Nekatere značilne igrače so izdelane iz plastike ali drugih materialov, ki prinašajo kakšne posebne odlike. Možno je, da bomo našli ustrezne lesene alternative, ni pa to nujno, saj je iz lesa težje izdelati podrobnosti, ki jih zahtevajo nekatere igrače. Tako recimo nimamo toliko izbire med drobnimi kockami in figuricami, ki služijo domišljijski igri. Sestavljanke in podobne igrače iz lesa so praviloma večje in namenjene manjšim otrokom, če je treba izdelati kakšne manjše sestavne dele pridejo hitro do izraza prednosti plastike. Včasih ponujajo lesene igrače dobro alternativo, včasih pa te preprosto ni.

Lesene igrače ne morejo vedno povsem nadomestiti plastičnih

Ni razloga, da bi se namenoma povsem izogibali plastičnim in drugim igračam. Še vedno gre za izdelke, ki so prilagojeni otroški igri, plastika pa sama po sebi ni strupen material. Tako lahko lesene igrače dopolnimo tudi z drugimi izdelki, s katerimi bo malček kar najbolj zadovoljen.

Lesene igrače in oprema otroške sobe

Otroška soba mora biti v celoti dobro opremljena, tako da se ne posvečamo le igralnemu kotičku. Tudi preostala oprema mora slediti smernicam, ki jih postavljajo lesene igrače. Potrebujemo atraktivno in otroku prijazno opremo, ki bo odlično opravljala svoje delo. Pogosto mislimo na pohištvo, ki je na voljo v različnih posrečenih izvedbah, a ne pozabimo še na druge predmete in nekatere detajle.

Pogosto ima otroška soba raznovrstno dekoracijo, pri kateri imamo posebej veliko svobode. Lahko se recimo odločimo za privlačne stenske nalepke, priljubljeni so tudi veliki plakati in podobno. Ker v otroški sobi ne moremo uporabljati mnogih dekorativnih dodatkov in običajno nimamo prav veliko prostora, se splača izkoristiti te površine. Stenske nalepke imajo lahko zelo dober učinek, prav tako pa lahko najdemo tudi drugo dekoracijo, ki bo ustrezala otroku. Na voljo so razni unikatni dekorativni izdelki, mnoge lahko izdelamo tudi sami doma.