kako-izbrati-parket-5

Ustrezna izbira parketa

Na izbiro ustrezne vrste parketa vpliva kar nekaj izjemno pomembnih dejavnikov. Vsekakor na odločitev vplivajo barva in videz, a morda je še pomembneje, ali parket želite kombinirati s talnim ogrevanjem. V takšnem primeru vam bodo strokovnjaki zagotovo odsvetovali izbiro masivnega parketa. V primeru talnega gretja se je najbolje odločiti za gotovi parket. Ta je pogosto sestavljen iz dveh ali pa treh delov, da lahko uporabnikom zagotovi najbolj optimalne lastnosti.

Na trgu lahko izbirate med parketi različnih širin, kakovostnih razredov in ne nazadnje med različnimi odtenki barv. Ponudniki in proizvajali parketa se z veseljem prilagodijo željam naročnika oziroma kupca. Omogočajo najrazličnejše variacije. Ponekod vam je na voljo celo več kot 35 različnih barvnih odtenkov parketa. Na splošno pa je znano, da je ena od najbolj priljubljenih vrst parketa ne glede na drevesno vrsto gotovi parket.

Lakiran ali oljen parket?

Naročnik oziroma kupec parketa se neredko sreča z vprašanjem, ali je bolje izbrati lakiran ali oljen parket. Za obe različica lesene talne obloge je značilno, da ponujata številne prednosti. Še posebej zato je potreben veliko tehtnejši razmislek o izbiri.

Oljen parket ponuja veliko toplejši videz, prav tako je tudi bolj prijeten na dotik. Po drugi strani pa je treba za takšno vrsto parketa nekoliko bolje skrbeti oziroma ga je treba bolje negovati.

Lakirana različica parketa na trgu velja za klasiko. Za razliko od oljenega parketa je z njim precej manj dela. Za parket boste lahko uporabili različne tipe lakov. Lak za razliko od olja na parketu ustvari nekoliko hladnejši videz. Po drugi strani pa je dobro vedeti, da je zaščitni sloj iz laka manj občutljiv kot vrhnji sloj pri oljni različici laka. Lahko torej rečemo, da je lakirani parket veliko preprostejši za čiščenje in nego na sploh.

Kakovostno polaganje parketa

Parket boste dovolj kakovostno položili le tedaj, kadar boste predhodno zagotovili ustrezno urejeno podlago. To v praksi pomeni, da morajo biti tla pred polaganjem parketa trdna, čista, ravna in ne nazadnje še suha.

Za nakup vaše talne obloge se obrnite na prave mojstre, svetujemo vam https://deta-co.si/parket/ saj s svojimi kakovostnimi izdelki prinašajo veselje v slovenske domove že dolgo časa.