October 1, 2021

Za drva cena pomeni ugodno ogrevanje preko zime

Ogrevanje je ključna funkcija vsakega stanovanja, seveda pa ogrevamo še mnoge druge prostore, ki morajo biti dobro pripravljeni za udobno bivanje. To pomeni, da bo treba sprejeti tudi določene stroške, ki pri tem nastajajo. Ti so pravzaprav lahko zelo visoki, saj za uspešno ogrevanje porabimo veliko energije. Energenti so lahko dragi, prav tako se lahko izkaže, da so ogrevalne naprave zelo zmogljive, a tudi precej potratne. Poleg tega imamo pomanjkljivo izolacijo in druge težave, s katerimi nastajajo toplotne izgube in višji stroški. Za ogrevanje je cena lahko precej visoka, zato gre veliko premisleka nameniti izbiri pravega ogrevalnega sistema in uporabi cenovno ugodnih energentov.

Za drva cena lahko ponudi dobro rešitev za tiste, ki za ogrevanje uporabljajo sodobne kurilne naprave. To je povsem smiselna izbira v mnogih primerih, saj nam lesna biomasa odpira mnoge možnosti za odlične izkoristke, material pa je dokaj poceni in ne povzroča visokih stroškov pri nakupu. Seveda je tu težko podati točno ceno – poraba je odvisna od uporabljenih naprav in potreb stanovalcev, poleg tega imamo opravka tudi z različnimi zunanjimi temperaturami in bolj ali manj varčno uporabo kurilnih naprav. Poleg tega je za drva cena odvisna od različnih faktorjev, tudi od kakovosti drv. 

Gotovo bo za drva cena nižja, če jih ni treba pripraviti in dostaviti

A če se na kurilno sezono dobro pripravimo, lahko na tem področju najdemo zelo ugodne in učinkovite rešitve. Kaj lahko se izkaže, da je kurjenje na drva pravzaprav najbolj ugodna možnost za ogrevanje stanovanja.

Kakšna bo za drva cena, če jih kupujemo?

Najceneje jo bodo odnesli tisti, ki imajo svoja drva in jim za kurjavo ni treba plačevati. Tako se ogrevajo tisti, ki si lastijo nekaj gozda ali pridobivajo les z drugih površin. Kurivo je zastonj, je pa s tem seveda kar nekaj dela. Le redko so takšne rešitve zares smiselne, saj si tudi redko lastimo ustrezne gozdne površine. Zato se moramo pozanimati, kakšna bo za drva cena, če jih želimo kupiti.

Tu nam prodaja drv odpira različne dokaj ugodne opcije, ki se jih splača izkoristiti. Ni treba imeti gozda, če se želimo založiti s kakovostnim kurivom, bomo pa potrebovali nekaj prostora za skladiščenje, seveda pa predvsem dobro ponudbo dobaviteljev. Kakšna bo torej za drva cena? Tu lahko pričakujemo cene, postavljene glede na različne količine drv, predvsem veljajo cene za drva na paleti.

Za paleto drv bo treba odšteti okoli 150 evrov, kar je nekakšna srednja cena za ugodna drva pri dobaviteljih. Lahko dobimo tudi dražje ponudbe, nižja cena pa je že zelo ugodna in jo dobimo ob kakšnih akcijskih ponudbah.

Za drva cena ni odvisna le od količine

Pozorni bodimo le na to, kaj dejansko za drva cena vključuje. Tu imamo namreč opravka z različnimi faktorji, ki odločajo o stroških. Predvsem gre za vrsto drv in način priprave. Po ugodni ceni se prodajajo bukova drva, ki jih v naših gozdovih enostavno pridobivamo. Prav tako lahko dobimo velike količine hrastovih drv, ki so zato prav tako poceni. Pri nas imamo dosti ponudbe tudi za brezova in gabrova drva, tudi tu lahko dobimo ugodne cene okoli 150 evrov za paleto.

Upoštevamo pa še razlike v kakovosti lesa oziroma predvsem v pripravi za kurjenje. Najbolje bodo gorela suha drva, ki so dobro pripravljena prav za ta namen. Pri nekaterih dobaviteljih dobimo drva iz sušilnice, kar je lahko zelo prepričljiva izbira za učinkovito ogrevanje, bo pa za takšna drva cena višja. Pričakujemo lahko stroške do okoli 200 evrov na paleto, kar velja za dobro sušena drva iz kakovostnega lesa. Sušena drva bodo dražja, ni pa nujno, da bodo stroški veliko višji. Predvsem pa pričakujemo boljšo učinkovitost pri kurjenju, tako se recimo tudi sušena bukova drva zelo dobro obnesejo pri kurjenju v sodobnih kurilnih napravah. Svojo investicijo v kakovosten material bomo gotovo uspeli dobro izkoristiti. 

Ker je za drva cena odvisna od različnih lastnosti, imamo dobro priložnost za prihranek

Včasih je lahko za drva cena tudi nižja

Kako pri nakupu kuriva prihraniti? Včasih je za drva cena nižja, če najdemo kakšno akcijsko ponudbo. Znižane cene pogosto veljajo ravno pred začetkom kurilne sezone, ko nabavljamo celo zalogo, a je treba pohiteti, da priložnosti ne zamudimo. Poleg tega pa nam prodaja drv nudi še nekatere druge možnosti za prihranek.

Ponudba običajno vključuje tudi dostavo, ki prinaša dodatne stroške. Če lahko material prevzamemo sami, bomo uspeli ceno precej znižati. Seveda drva na paleti niso ravno enostaven tovor, ki bi ga lahko naložili kar v avto, zato to ni vedno ravno posrečena opcija. Se pa lahko podrobneje pozanimamo, kakšni so stroški dostave in kakšne možnosti imamo pri tem. Lahko recimo dobimo ugodne ponudbe pri nabavi večje zaloge, tako da so cene za dostavo treh palet drv precej ugodnejše, kot če bi morali plačevati dostavo za samo eno paleto. Tu se ponujajo priložnosti za prihranek, ki jih je pametno izkoristiti.

Vsekakor nam za drva cena lahko ponudi dobre priložnosti za varčno in učinkovito ogrevanje. S sodobnimi kurilnimi napravami dosegamo odlične izkoristke in prijeten učinek pri ogrevanju, sploh če smo dovolj spretni tudi pri nakupu kuriva.